WE HEBBEN NIEUWE PRODUCTEN! NEEM SNEL EEN KIJKJE.
Winkels Winkelmand

De juiste soundbar kiezen

Soundbars bieden een eenvoudige en praktische manier om een home-entertainmentsysteem te verbeteren, vooral wanneer Dolby Atmos is inbegrepen. Doordat alle speakers in één soundbar zijn ondergebracht, hoef je ze niet in de kamer te plaatsen of te installeren en ze vervolgens onderling aan te sluiten met talloze kabels.

Toch zijn soundbars een nog relatief nieuwe technologie. Het kiezen van de beste soundbar kan nogal wat voeten in de aarde hebben, vooral vanwege de hoeveelheid verkrijgbare opties. In deze gids wordt uitgelegd hoe soundbars je geluidssysteem kunnen verbeteren, wat de belangrijkste functies zijn en waarom je er een zou moeten aanschaffen, zodat je er zeker van bent dat je de soundbar kiest die het best bij je past wanneer je klaar bent om te upgraden.

Wat is een soundbar?

Ingebouwde tv-speakers gebruiken doorgaans een stereo-opzet met twee speakers: een linker- en een rechterspeaker. Over het algemeen bieden deze een matig geluid, vooral in de steeds dunner wordende tv’s van nu. Voor een hoogwaardige geluidservaring zijn daarom externe speakers nodig. Voorheen betekende dit het installeren van een surround-soundsysteem, vaak 5.1 of 7.1 genoemd, afhankelijk van het aantal speakers. Het installeren van een dergelijk systeem kan echter een flinke klus zijn, waarbij zelfs installatie in het plafond nodig kan zijn.

Een soundbar repliceert de ervaring van surround-soundspeakers zonder de technische poespas. Binnenin bevindt zich een aantal speakers die verschillende taken uitvoeren. Het centrale kanaal is gewoonlijk gewijd aan dialoog, terwijl de linker- en rechterspeakers de sfeer van een scène vastleggen, zoals de geluiden van de stad of jungle.

Het aansluiten van een soundbar is net zo eenvoudig: je hoeft alleen maar een HDMI-kabel op de tv aan te sluiten en een netsnoer op een stopcontact aan te sluiten. Hierdoor zijn soundbars vooral populair onder mensen die met weinig moeite hun geluidssysteem willen upgraden.

Maak kennis met de functies van de soundbar

Soundbars bieden meer dan alleen een set speakers voor het afspelen van je favoriete muziek of programma’s. Dit is wat je soundbar nog meer voor je kan doen.

Bluetooth®-connectiviteit

De bediening van je soundbar wordt eenvoudig gemaakt dankzij Bluetooth-technologie, die je telefoon, tablet of andere Bluetooth-apparaten met de soundbar verbindt. Met de Bose Music-app kun je de soundbar bedienen en verbinden met platforms voor het streamen van audio en je digitale bibliotheek. Met Bose SimpleSync kun je het apparaat ook koppelen met compatibele Bose-hoofdtelefoons voor privégebruik of met andere draagbare Bose SimpleSync-speakers om de geluidservering verder te verbeteren. Meer informatie over SimpleSync en compatibele hoofdtelefoons en speakers.

Spraakondersteuning en spraakbediening

Open spraakassistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant via de wifiverbinding van de soundbar. Bose gaat met spraakbediening nog een stapje verder dankzij de Voice4Video-technologie, waarmee je jouw tv, decoder en satellietkastje met alleen je stem kunt bedienen.*

Spraakdiensten (Amazon Alexa, Google Assistent) kunnen verschillen en zijn mogelijk niet in alle talen en landen beschikbaar.

Software voor ruimtekalibratie

Hiermee wordt de uitvoer van je soundbar geoptimaliseerd voor de akoestiek van de ruimte. Bose-soundbars maken gebruik van ADAPTiQ-kalibratiesoftware om de eigenschappen van de ruimte te analyseren en het geluid hierop af te stemmen.

Dolby surround-upmixer

Sommige soundbars ‘upmixen’ het signaal voor een nog meeslepender geluid. Bose-soundbars maken bijvoorbeeld gebruik van TrueSpace ruimtelijke verwerking om inhoud op intelligente wijze te analyseren en te upmixen, waardoor een meeslepende meerkanaals ervaring wordt gecreëerd, waarbij geluid helemaal naar rechts, helemaal naar links en omhoog wordt verplaatst.

Dolby Atmos®

Veruit de meest opwindende toevoeging aan de nieuwste generatie soundbars, waaronder de Bose SoundBar 900 en de Bose SoundBar 600, is Dolby Atmos. Soundbars die Dolby Atmos ondersteunen, hebben zijdelings en naar boven gerichte speakers die geluiden laten weerkaatsen en door de ruimte plaatsen, waardoor een meeslependere ervaring ontstaat en je de indruk krijgt dat het geluid afkomstig is van plaatsen waar geen fysieke speakers aanwezig zijn. Sterker nog, veel streamdiensten mixen het geluid van films, games en muziekalbums tegenwoordig specifiek voor Atmos. Mocht je willen upgraden naar een Dolby Atmos-soundbar, controleer dan of je tv aan de achterzijde over een HDMI eARC-poort beschikt, omdat je deze aansluiting nodig hebt om het Dolby Atmos-signaal volledig te decomprimeren en te projecteren.

Het juiste formaat soundbar kiezen

Soundbars zijn verkrijgbaar in vele formaten. Het is dus belangrijk om het juiste formaat soundbar voor je ruimte te kiezen. Een te kleine soundbar levert mogelijk een teleurstellende luisterervaring op, terwijl een te grote soundbar voor een te overweldigend en vervormd geluid kan zorgen.

Het is over het algemeen aan te raden om een soundbar te kiezen die maximaal net zo breed is als je tv. Houd voor de hoogte rekening met de ruimte tussen de onderkant van je tv en de bovenkant van je mediaconsole. Je wilt immers niet dat je soundbar het onderste deel van het scherm blokkeert.

De beste plek voor je soundbar

Soundbars moeten worden uitgelijnd met het midden van je onderkant van je tv en bij voorkeur op oorhoogte worden geplaatst, zodat de voorste speakers recht naar de luisteraar zijn gericht. Plaats je soundbar niet aan de zijkant of in een gesloten of verzonken kast, omdat dit het geluid kan belemmeren.

Voor gebruikers van een aan de wand bevestigde tv is het raadzaam om een muurbeugel voor de soundbar te overwegen. Voor het beste resultaat monteer je deze op oorhoogte onder de tv, waarbij je voldoende ruimte vrijhoudt voor een juiste werking van de zijwaarts en naar boven gerichte speakers.

De Bose TV Speaker

De Bose TV Speaker biedt grotendeels dezelfde functies als een Bose-soundbar, maar is aanzienlijk goedkoper en kleiner. Zo beschikt deze over Bluetooth, extra diep laag en benadrukt stemgeluid wanneer de dialoogmodus is ingeschakeld, waardoor alle actie op het scherm tot leven wordt gebracht. Het geweldige audiovermogen is te danken aan twee schuin gerichte, full-range drivers in het midden.

Geluid in 3D

De nieuwste soundbars transformeren de geluidservaring van 2D naar 3D, vooral als ze zijn uitgerust met Dolby Atmos. Hierdoor ontstaat een volledig nieuwe, meeslepende ervaring voor je favoriete programma’s, films, games en albums, die zowel eenvoudig als praktisch is. Je vindt de soundbar die het best bij je past door te weten hoe ze werken, welk formaat je moet kopen, welke aansluiting je moet gebruiken en welke extra functies er zijn.

De verkrijgbare producten kunnen per land verschillen.

GERELATEERDE PRODUCTEN

  Je hebt het maximale aantal items (4) om te vergelijken geselecteerd.   Maximum van 4 items bereikt   Je kunt alleen gelijksoortige producten met elkaar vergelijken.   Vergelijk alleen gelijksoortige producten.
(0)
Selecteer 2 tot 4 producten om te vergelijken

Gerelateerde verhalen

Wat is Dolby Atmos en hoe betekent het een revolutie in geluid?
Een audio-ervaring in topconditie voor de grote wedstrijd