WE HEBBEN NIEUWE PRODUCTEN! NEEM SNEL EEN KIJKJE.
Winkels Winkelmand
Dolby Atmos-logo

Wat is Dolby Atmos en waarom is het een revolutie voor surround sound?

‘Dolby Atmos’ is een begrip dat je vaker zult tegenkomen, omdat nog meer streamingdiensten en audio-videoapparaten gebruikmaken van de nieuwe technologie, die je nog meer omringd met geluid.

Maar wat is Dolby Atmos en hoe verbetert het bestaande geluidsformats zoals surround sound? Net als bij de meeste nieuwe technologie is dit een verbetering en een aanzienlijke vooruitgang, maar voor toegang tot en het ervaren van Dolby Atmos heb je de juiste apparatuur en aansluitingen nodig. Hier lees je hoe je dit kunt bereiken.

Om Dolby Atmos te begrijpen is het handig om te weten hoe audio momenteel via de meeste entertainmentsystemen wordt geleverd.

Mono

Audio kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, allereerst met monosignalen. Mono betekent gewoon één kanaal, waarbij het hele geluidssignaal via één enkele uitgang wordt weergegeven. Voorbeelden van apparaten die monosignalen gebruiken zijn radio’s, oudere computers en sommige club- en PA-systemen. In feite zijn alle apparaten met één speaker mono.

Volumeregelknop van een radio
Een stel in een woonkamer dat naar een tv met een soundbar kijkt

Stereo

Het meest gebruikte uitvoerformaat voor tv’s, computersystemen, mobiele apparaten, hoofdtelefoons, oordopjes, en audiosystemen voor thuis heeft tegenwoordig twee kanalen: links en rechts. Dit levert een groter audiobereik op dan mono en maakt een creatievere geluidsexpressie mogelijk door elementen aan de ene of de andere kant te plaatsen of geluiden van de ene naar de andere speaker te verplaatsen, waardoor de illusie van beweging ontstaat. Stereogeluid creëert ook een fantoomcentrum, waardoor het lijkt alsof het geluid tussen de speakers vandaan komt, maar het komt in feite tegelijkertijd uit het linker- en rechterkanaal.

Surround

Het toevoegen van extra speakers die de luisteraar omringen zorgt voor een nog groter gevoel van richting, ruimte en diepte. De meest voorkomende surround-soundconfiguratie is een 5.1-opstelling, waarin een centerluidspreker wordt toegevoegd aan de linker- en rechter speakers, plus surroundspeakers linksachter en rechtsachter, waardoor je een opstelling met vijf hoofdspeakers krijgt. De .1 verwijst naar een basspeaker of subwoofer voor het verwerken van lage frequenties. In 7.1 configuraties worden nog twee zijspeakers toegevoegd.

Man in een woonkamer die tv kijkt met geluidsgolven die uit het speakersysteem komen

Dolby Atmos creëert de optimale driedimensionale soundscape.

Dolby Atmos gaat nog verder met de mogelijkheden van surround sound door hoogtekanalen toe te voegen aan de mix. Net als bij surround sound is er een systeem met linker-, rechter-, midden- en achterste luidsprekers, maar er zijn ook extra luidsprekers, ofwel in het plafond naar beneden gericht, of in de vorm van soundbars en anders luidsprekers die naar boven zijn gericht om het geluid van het plafond te weerkaatsen. Op die manier creëert Dolby Atmos de optimale driedimensionale soundscape. In Dolby Atmos-speakersystemen wordt de instelling beschreven als 5.1.2, 7.1.2 of 7.1.4, waarbij het laatste nummer staat voor twee of vier hoogtekanalen.

De manier waarop audiocontent wordt gemixt in Dolby Atmos-uitzendingen versterkt dit omringende effect nog verder. Dolby Atmos-mixen kunnen tot 118 audio-objecten bevatten die audiomixers en geluidsontwerpers overal in de 3D-ruimte kunnen plaatsen, van voorin tot achterin, van vloer tot plafond, en overal ertussenin. Dit creëert bijna onbeperkte mogelijkheden voor beweging en diepte, en de meest nauwkeurige reproductie van geluid zoals onze oren het in de echte wereld waarnemen. Dit is de echte kracht van Dolby Atmos, en waarom het zo anders is dan eerdere audiotechnologieën.

Wat heb ik nodig om Dolby Atmos te ervaren?

Om Dolby Atmos thuis te ervaren, heb je enkele essentiële apparaten nodig. Dit begint bij de bron van het signaal, meestal de tv, die een HDMI eARC-uitgang (Enhanced Audio Return Channel) naar je soundbar of receiver moet hebben, die ook een HDMI eARC-aansluiting en Dolby Atmos-functionaliteit moet hebben. Als je een bron met een standaard HDMI ARC-aansluiting gebruikt, hoor je nog steeds geluid, maar wordt dit beperkt tot de gegevensbandbreedte van de stereo- of surround-soundversie van het signaal, niet de Dolby Atmos-mix.

Soundbar op een tv-meubel
Woonkamer met een tv, een soundbar en surround-achterspeakers

Het gebruik van een soundbar is veruit de eenvoudigste manier om Dolby Atmos te ervaren en is veel eenvoudiger dan het installeren van een receiver en speakersysteem in de kamer of in het plafond. De nieuwste generatie soundbars, waaronder modellen zoals de Bose Smart Soundbar 900 en de Bose Smart Soundbar 600, beschikken over volledige Dolby Atmos-functionaliteit, met negen interne luidsprekers, waaronder twee naar boven gerichte luidsprekers om de Dolby Atmos-hoogtekanalen te reproduceren. Door een paar Bose Surround Speakers 700of een Bose Bass Module 700 subwoofer toe te voegen, creëer je een extra omringend effect, vooral bij de lage tonen. Je installeert de Bose-smartsoundbars heel eenvoudig, met één HDMI eARC-poort voor aansluiting op een Dolby Atmos-bron.

Artiest tijdens een concert

Waar vind ik Dolby Atmos-content?

Dolby Atmos-content is nu beschikbaar bij streamingdiensten, maar je moet je huidige abonnement controleren, omdat veel grote streamingdiensten Dolby Atmos-content alleen bij hun premium abonnementen aanbieden. De meeste 4K-videocontent bevat ook Dolby Atmos-audio, inclusief 4K Blu-ray.

Artiesten brengen ook Dolby Atmos-mixen van hun albums uit, hoewel soms onder een andere term, zoals Spatial Audio op Apple Music, maar de onderliggende technologie zal nog steeds Dolby Atmos zijn, en je zult het Dolby Atmos-logo op die albums zien.

Klassieke albums krijgen ook de Dolby Atmos-behandeling wanneer labels hun catalogi bijwerken. Albums waar je al jaren naar luistert, klinken nu nog beter in Dolby Atmos. De meest gehoorde reactie na het luisteren naar Dolby Atmos-versies van gemixte albums is dat er een duidelijkere scheiding tussen de muzikale elementen wordt opgemerkt, en een groter gevoel van diepte en geluiden en instrumenten die eerder niet te horen waren in de oude mixen. Met andere woorden: Dolby Atmos surround sound blaast je oude favorieten nieuw leven in en maakt het herontdekken van deze nummers een nieuw avontuur.

Albums waar je al jaren naar luistert, klinken nu nog beter in Dolby Atmos.

Vrouw die muziek luistert met de Bose Noise Cancelling Headphones 700

Andere Dolby Atmos-luisteropties

Het is ook mogelijk om Dolby Atmos surround sound te ervaren via een hoofdtelefoon. Dolby heeft binaurale geluidstechniek gebruikt, waarmee je het meeslepende effect van Dolby Atmos kunt ervaren terwijl je naar muziek luistert of een film kijkt met je hoofdtelefoon op.

Met de Bose Music-app kun je naadloos overschakelen van je soundbar naar een draadloze Bluetooth-hoofdtelefoon, zoals de Bose Noise Cancelling Headphones 700, zodat je 's avonds laat kunt kijken terwijl de rest van je huisgenoten slaapt, of wanneer je de wereld wilt buitensluiten terwijl je het geluidsniveau laag houdt.

Hoewel je niet precies dezelfde ervaring krijgt als met je soundbar of een geïnstalleerd systeem, hoor je nog steeds het verschil tussen normale stereo en Dolby Atmos-mixen, vooral op het gebied van helderheid en een gevoel van diepte, breedte en hoogte.

Dolby Atmos is een blijver, en het aanbod aan content met deze meeslepende nieuwe geluidstechnologie wordt continu groter. Wat is Dolby Atmos? Het is de toekomst van geluid, en nu beschik je over de kennis die je nodig hebt om te profiteren van deze ongelooflijk meeslepende nieuwe ontwikkeling op het gebied van home entertainment.

De verkrijgbare producten kunnen per land verschillen.

GERELATEERDE PRODUCTEN