ONTDEK NOISE CANCELLING VAN WERELDKLASSE: PROBEER DE QUIETCOMFORT® EARBUDS II 90 DAGEN VERBLIJVEND UIT. MEER INFORMATIE

Geluidsblokkering, geluidsonderdrukking en geluidsmaskering

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze soorten geluidsreductie?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze soorten geluidsreductie?

Als je een nieuwe hoofdtelefoon zoekt, kom je waarschijnlijk allerlei technische termen tegen die veel op elkaar lijken maar toch genoeg van elkaar verschillen om je te verwarren. Wil je geluid onderdrukken of blokkeren? Heb je geluidsonderdrukking of geluidsmaskering nodig? En zit daar nou echt verschil in? Het antwoord? Jazeker. Het is belangrijk dat je de juiste termen kent. Dan weet je naar welke technologie je moet kijken voor het juiste product met – hopelijk – de luisterervaring die jij wilt. Of je je nu volledig op iets wilt richten en de buitenwereld wilt buitensluiten of vervelende geluiden die je wakker houden wilt maskeren, wij wijzen je in de juiste richting.

Er wordt onterecht allerlei technisch jargon door elkaar gebruikt. Daarom gaan wij alles duidelijk uitleggen in eenvoudige taal. We hebben de opties verdeeld in drie verschillende oplossingen voor lawaai met een hoofdtelefoon of oordopjes: noise cancelling (geluidsonderdrukking), noise masking (geluidsmaskering) en geluidsblokkering. We leggen uit wat deze functies zijn, hoe ze van elkaar verschillen en waarvoor ze het meest geschikt zijn – zonder alle technische blabla.

Man die de touchfunctionaliteit van zijn Bose Sport Earbuds gebruikt

GELUIDSBLOKKERING

Ook wel passieve noise reduction of geluidsisolatie

Geluidsblokkering klinkt als een geavanceerd technisch concept, maar eigenlijk is het heel simpel. Geluidsblokkering is net zo simpel als je oren met je vingers dichthouden. Probeer dat maar als er een ambulance met gierende sirene voorbijrijdt. Als je dan je vingers in je oren steekt, creëer je een fysieke blokkade tussen jou en het lawaai. Dit wordt ook wel passieve noise reduction genoemd, een term die je waarschijnlijk al bent tegengekomen bij je zoektocht. Alles dat je oren bedekt, kan geluid op een passieve manier blokkeren. Er komt geen elektronica aan te pas bij passieve noise reduction en er is dus geen geïntegreerde technologie of microfoon er is niks dat je moet inschakelen.

Hoewel geluidsblokkering een simpel concept is, is het wel een belangrijk onderdeel van het hoofdtelefoonontwerp omdat dit de eerste verdedigingslinie is tegen ongewenst geluid. Daarom kunnen oorschelpen met een goede afdichting en oordopjes met een optimale pasvorm zo’n belangrijk verschil maken. Het heeft eigenlijk meer met biologie te maken dan met technologie. Het menselijk oor kent talloze vormen en maten. We hebben er honderden oren gescand in onze zoektocht naar een optimale pasvorm en maximaal comfort voor de beste geluidsblokkering. De nieuwste StayHear™ Max-tips van onze volledig draadloze oordopjes bewijzen hoe belangrijk de menselijke anatomie is bij onze innovaties.

Geluidsblokkering is effectief, maar moet wel met technologie zoals actieve noise cancelling of noise masking worden gecombineerd voor een meer geavanceerde oplossing.

Vrouw met QuietComfort 35 wireless headphones II die haar smartphone gebruikt

NOISE CANCELLING

Ook wel actieve noise cancelling of actieve noise reduction

WERKT HET BESTE VOOR:

Airplane icon

REIZEN

Office building icon

WERK/CONCENTRATIE

Bus icon

WOON-WERKVERKEER

Noise cancelling is een algemene term en is mogelijk precies wat je zoekt. Het is iets anders dan geluidsblokkering en passieve geluidsvermindering omdat er sprake is van actieve technologie. Toen Bose deze technologie meer dan 20 jaar geleden ontwikkelde, pasten we als eerste Acoustic Noise Cancelling™ (ANC) in hoofdtelefoons toe – en deze innovatie zal altijd nauw verbonden blijven met ons merk. We kunnen heel veel vertellen over ANC, maar laten we het nu bij de basis houden.

In noise cancelling-hoofdtelefoons zit technologie die voeding vereist (bijvoorbeeld via een oplaadbare accu). Maar ook zonder voeding profiteer je al van geluidsblokkering, gewoon omdat je de hoofdtelefoon draagt. En als je de hoofdtelefoon aanzet, heb je het extra voordeel van de technologie.

Hoe werkt noise cancelling?

Noise cancelling-hoofdtelefoons detecteren het omgevingsgeluid en voorkomen dat ongewenst geluid je oren bereikt. Miniatuurmicrofoons in de oorschelpen of oordopjes meten het omgevingslawaai en zenden precies het tegenovergestelde signaal uit. Beide geluidssignalen elimineren elkaar dan zodra ze elkaar tegenkomen. Volgens onze akoestiekspecialisten is het wel iets ingewikkelder, omdat accuvermogen, signaalverwerking en geluidsblokkering allemaal belangrijke elementen zijn in het hele systeem van 'noise cancelling'. Maar je begrijpt het principe nu.

Terwijl geluidsblokkering een fysieke barrière is die geluid buiten houdt, werkt noise cancelling stilletjes op de achtergrond door een soort ‘audiobarrière’ op te werpen.

Wanneer kun je het beste noise cancelling-hoofdtelefoons of -oordopjes kiezen? Deze technologie is ideaal voor situaties waarin je maximaal van je muziek, luisterboeken, podcasts, tv-series of films wilt genieten zonder dat omgevingsgeluid je daarbij stoort. Noise cancelling-hoofdtelefoons zijn een onderdeel van het dagelijks leven geworden. Steeds meer mensen gebruiken ze voor hun werk, telefoongesprekken, reizen en tijd voor zichzelf als ze thuis zijn.

De geluidsgolven van noise cancelling in de Bose Noise Cancelling Headphones 700
Slapende man met Bose Sleepbuds II

NOISE MASKING

Ook wel sound masking, geluidsmaskering.

WERKT HET BESTE VOOR:

Sleep icon

SLAAP

Relaxation icon

ONTSPANNING

We weten nu dat geluidsblokkering een fysieke barrière is en noise cancelling een audiobarrière. Maar hoe zit het dan met noise masking?

Er is een verschil tussen het maskeren en reduceren van geluid. In plaats van elektronica die storende geluiden tegengaat, gaat het bij geluidsmaskering om de manier waarop je hersenen geluid waarnemen. Bij maskering wordt er tegelijkertijd met het omgevingsgeluid een ander geluid geproduceerd om het omgevingsgeluid te maskeren. Dit blijkt zeer effectief dankzij de manier waarop verschillende geluiden in ons binnenoor worden gecombineerd. Een constant, stabiel geluid op precies de juiste frequentie kan een onregelmatig, storend geluid minder goed waarneembaar maken voor je hersenen. En na een tijdje ben je je dan niet meer bewust van beide geluiden. Een goed voorbeeld van geluidsmaskering is een apparaat dat witte ruis produceert. Zo’n apparaat zendt een rustgevend ‘statisch’ geluid uit waardoor het omgevingsgeluid minder opvalt.

Waarom zou je noise masking kiezen in plaats van noise cancelling?

Dat hangt ervan af van welk soort geluid je last hebt. Hoewel er geen enkele technologie is die geluid volledig kan elimineren, werkt noise cancelling het beste in een omgeving met veel constante, laagfrequente geluiden, zoals in een vliegtuig of bus. Bij onverwachte en niet-constante geluiden, zoals gesnurk ’s nachts, werkt noise masking beter.

Daarom gebruikt Bose noise masking-technologie in de Sleepbuds™ II. Deze oordopjes zijn speciaal ontworpen voor een betere nachtrust. Dankzij het geluidsblokkerende effect van de oordopjes en het rustgevende, maskerende geluid kunnen je hersenen de geluiden negeren die je normaal zouden storen, zodat je beter kunt ontspannen en beter slaapt. Dit is veel beter dan een ruisapparaat in de hoek van je kamer, omdat het constante geluid uit de oordopjes direct in je oren terechtkomt.

Geluidsgolven die het effect van de geluidsmaskering van de Bose Sleepbuds II laten zien

Hopelijk hebben we nu de verschillen tussen geluidsblokkering, geluidsonderdrukking (noise cancelling) en geluidsmaskering (noise masking) duidelijk gemaakt. Nu je de juiste benamingen kent, kun je de juiste technologie kiezen. Welke bij jou past, hangt volledig af van hoe en waar je iets tegen omgevingsgeluid wilt doen.

De beschikbare producten kunnen per land verschillen.

De beste noise cancelling-hoofdtelefoon en -oordopjes kiezen
Kooptips: noise cancelling-hoofdtelefoons
Oplaaddoosje voor Bose Sleepbuds II – Bose Sleepbuds II
Neem een kijkje achter de schermen bij de nieuwe generatie Bose Sleepbuds™ II
nl