Vrijblijvende proefperiode van 90 dagen, 2 jaar garantie en gratis standaardlevering bij bestellingen boven de € 45

BETERE SPORTIEVE PRESTATIES

Hoe muziek het verschil maakt voor professionele atleten

Muziek is niet alleen iets wat je meeneemt, maar ook iets wat jou helpt ergens te komen. Voor professionele atleten betekent dat de beste prestaties leveren. Ook de wetenschap ondersteunt de impact van muziek op atleten, want onderzoeken hebben keer op keer aangetoond dat er een onmiskenbaar verband is tussen muziek en atletische prestaties en onderstrepen de invloed van muziek op prestaties en concentratie.

Dat is zeker geen nieuws voor negenvoudig medaillewinnaar Allyson Felix, die zichzelf altijd oppept met Beyoncés nummer ‘Diva’. ‘Als sprinter moet je meteen naar de hoogste versnelling’, legt ze uit. ‘Ik neem het op tegen fanatieke tegenstanders die allemaal willen winnen. Ik moet dit nummer luisteren voor de juiste mindset om te kunnen knallen en ik luister het dan ook voor elke grote wedstrijd.’

Allyson Felix met Bose QuietComfort Earbuds tijdens de work-out

Allyson Felix met Bose QuietComfort® Earbuds

Allyson Felix die thuis Bose QuietComfort Earbuds draagt na haar work-out

Voor sportfans is de link tussen atleten en muziek niet zo moeilijk te leggen, omdat je overal in de media foto’s ziet van atleten met hoofdtelefoons of zweetbestendige oordopjes bij het trainen of het opwarmen voor de wedstrijd of wanneer ze uit de teambus stappen.

Maar wat vinden de atleten zelf van het belang van muziek in de sport? We horen de meningen van wereldkampioene boksen en mixed martial arts-beoefenaarster Claressa Shields; DeVonta Smith van de Philadelphia Eagles, winnaar van de 2020 Heisman Trophy; Bryson DeChambeau, US Open-winnaar van 2020; en de NFL Draft 2021 number one picks Trevor Lawrence van de Jacksonville Jaguars, Zach Wilson van de New York Jets en Justin Fields van de Chicago Bears.

Waarom is muziek belangrijk voor je training en prestaties?

Claressa Shields: Muziek is therapie voor mij. Ik ben altijd al een denker geweest. Het is moeilijk om na te denken met veel lawaai of mensen om je heen. Muziek geeft me de kans om met mezelf bezig te zijn en omgevingsgeluid buiten te sluiten. Veel mensen weten dit niet, maar ik luister vaak naar jazz en instrumentale muziek. Dat is muziek waar ik rustig van word. De wedstrijd is het einddoel.

DeVonta Smith: Ik ben een heel rustig iemand en als ik in de sportschool ben of me voorbereid op een prestatie, helpt muziek me te concentreren. Zonder muziek zijn er te veel afleidingen.

Bryson DeChambeau: Muziek is belangrijk voor mijn training en prestaties, want het motiveert me bij mijn drive om steeds beter te worden. Muziek helpt me de juiste motivatie te vinden. Zonder muziek is het gewoon moeilijk om in de flow te komen – het voelt gewoon alsof er iets mist.

Trevor Lawrence: Muziek is het eerste waar ik aan denk wanneer ik ga trainen of me moet voorbereiden op een wedstrijd. Het pept me op en zorgt dat ik in de stemming kom om te trainen en op het hoogste niveau te presteren. Een training zonder muziek kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Dat zou heel onnatuurlijk voelen.

Zach Wilson: Ik ben heel vaak in de sportschool en met muziek kan ik me concentreren op mijn work-out. Muziek geeft me de boost om door te blijven gaan, want zonder muziek verlies ik al snel mijn concentratie.

Justin Fields: Muziek en trainen horen bij elkaar. Ik stem het tempo van de muziek af op de intensiteit van mijn work-out en op mijn stemming. Het voelt raar om zonder muziek te gaan trainen. Ik zou het zwaarder hebben, omdat ik dan meer op de ongemakken zou letten in plaats van het eindresultaat.

Claressa Shields met Bose QuietComfort Earbuds

Claressa Shields met Bose QuietComfort® Earbuds

Geeft muziek atleten echt een concurrentievoordeel?

Bryson: Ik denk niet dat muziek zelf een voordeel geeft. Maar een atleet kan muziek wel gebruiken als middel om de vechtersmentaliteit aan te spreken. Deze motivatie helpt je de beste prestaties te leveren.

Trevor: De juiste mindset geeft je een voorsprong op de concurrentie. En muziek helpt veel atleten – inclusief mezelf – dat hogere mentale en fysieke niveau te bereiken. Muziek versterkt je zintuigen, vergroot je concentratie en stimuleert je mentale en fysieke toestand.

Zach: Controle over je mentale toestand is een belangrijk aspect dat atleten in staat stelt om uit te blinken in elke situatie. Muziek helpt je dat proces te versnellen en je focus op topprestaties vast te houden. Daarom geeft muziek atleten een voorsprong op de concurrentie.

Wat is de perfecte afspeellijst voor bij het trainen of voor een wedstrijd?

Claressa: Op de dag van het gevecht zet ik mijn afspeellijst vol rap- en gospelmuziek. Gospel omdat ik gezegend ben dat ik hier mag staan en rap omdat het me herinnert aan mijn roots en alles wat ik heb moeten overwinnen. Hoe zwaar het gevecht ook is, ik weet dat ik moeilijker dingen heb doorstaan.

DeVonta: De perfecte afspeellijst kan niet zonder Rick Ross of Lil Wayne. Ik hou van de oude Lil Wayne omdat hij vroeger zo ruig was. Als ik moet presteren, ga ik er helemaal voor. Lil Wayne geeft me dan de juiste mindset. Ik hou van rustiger muziek als ik aan het gamen of koken ben. Dan luister ik veel Anthony Hamilton.

Justin: Ik hou van allerlei soorten muziek, het hangt echt van mijn stemming af. Ik ben gek op Lil Baby, Future, Young Thug, eigenlijk elke artiest uit Atlanta waar ik op kan knallen. Maar de volgende dag luister ik bijvoorbeeld Beethoven voor een wedstrijd of training, dus het verschilt nogal. Mijn afspeellijsten zijn een beetje anders, ik hou ook van langzame muziek. Ik hou van r&b, want dat helpt me kalm te blijven.

Zach Wilson met Bose QuietComfort Earbuds

Zach Wilson met Bose QuietComfort® Earbuds

DeVonta Smith met Bose QuietComfort Earbuds

DeVonta Smith met Bose QuietComfort® Earbuds

Wat doet muziek nog meer met je naast oppeppen?

Claressa: Ik denk te veel en wil vaak te veel en dan word ik soms afgeleid door mijn eigen gedachten – training, relaties, vriendschappen, zaken, geld – het is alsof ik mijn brein niet kan uitzetten. Als ik mijn noise cancelling-hoofdtelefoon opzet, worden al die gedachten buitengesloten en kan ik me concentreren op de muziek.

DeVonta: Ik ben nogal op mezelf en daarom wil ik soms afstand nemen van alles en iedereen om me heen zodat ik me op mezelf kan concentreren. Muziek is zo krachtig omdat het een ontsnapping biedt.

Justin: Ik ben heel rustig en praat met niemand voor een wedstrijd. Ik heb alleen maar mijn muziek nodig om de juiste gemoedstoestand te krijgen en de best mogelijke spelverdeler op het veld te zijn. Muziek zweept me op, maar helpt me ook te ontspannen na een prestatie of als ik wat tijd voor mezelf wil.

‘Muziek vertelt ontzettend veel over iemand en is een onderdeel van je persoonlijkheid.’

– Bryson DeChambeau

Bryson DeChambeau met Bose QuietComfort Earbuds

Bryson DeChambeau met Bose QuietComfort® Earbuds

Bryson DeChambeau met Bose QuietComfort Earbuds tijdens het golfen

Bryson DeChambeau met Bose Sport Earbuds

Welke muziek zou je willen horen bij een overwinning?

DeVonta: Het moet iets van The Carter IV van Lil Wayne zijn. Dat is een van mijn favoriete albums ooit. Ik hou van elk nummer op dat album.

Trevor: Het is lastig om te kiezen. Tot mijn favoriete artiesten behoren in ieder geval John Mayer, Drake, Justin Bieber, Lil Baby, Jack Harlow, Kacey Musgraves, Alan Jackson, J. Cole, Lionel Richie, The Kid LAROI en Post Malone. Als je al hun muziek combineert, heb je de soundtrack van mijn leven.

Zach: Ik ben een enorme Drake-fan. Nothing Was the Same is een van mijn favoriete albums, dus een nummer als ‘Started From the Bottom’ zou te gek zijn.

Hoe versterkt muziek de kameraadschap met teamgenoten?

Bryson: Het is interessant om met andere golfers over hun favoriete muziek te praten. Muziek vertelt ontzettend veel over iemand en is een onderdeel van je persoonlijkheid.

Zach: Ik vind het leuk om muziektips van teamgenoten te krijgen. Ik zoek altijd nieuwe muziek voor op mijn afspeellijst. En als nieuweling is dat een manier om een band met iedereen in mijn team te creëren.

Justin: Muziek in de kleedruimte is een van de beste manieren om de band met je team te versterken – zowel op het veld als daarbuiten.

‘Werk in stilte en laat het succes je muziek zijn.’

– Zach Wilson

Zijn er ook momenten die om stilte vragen?

DeVonta: Als ik het veld oploop voor een wedstrijd, moet ik alles kunnen buitensluiten. Er zijn altijd mensen die voor de tegenpartij juichen. De stilte helpt me bij de focus op mezelf en mijn spel.

Bryson: Pure concentratie – wanneer ik bijvoorbeeld op de putting green sta en me moet concentreren op techniek – vereist stilte en een heldere geest. Die stilte helpt me te focussen en presteren.

Zach: Als ik aan zet ben, mag niets me afleiden. Als ik me concentreer op de stilte heb ik voeling met het spel en lever ik de beste prestaties.

Justin Fields met Bose Sport Earbuds

Justin Fields met Bose Sport Earbuds

Trevor Lawrence met Bose Noise Cancelling Headphones 700

Trevor Lawrence met Bose Noise Cancelling Headphones 700

Wat moeten een hoofdtelefoon of oordopjes bieden?

Claressa: Noise cancelling is geweldig, want het is storend als mensen over koetjes en kalfjes of negatieve dingen praten tijdens het trainen of me gewoon afleiden. Noise cancelling houdt me in de ‘zone’ en gefocust op mijn doel – vooral tijdens het hardlopen en kracht- en conditietraining.

DeVonta: Ik ben graag modieus, dus ik vind het belangrijk hoe producten er uitzien. Bij veel andere producten heeft design geen prioriteit, maar bij Bose is dat anders. Of het nu de Bose QuietComfort® Earbuds, Headphones 700 of Sport Earbuds zijn, ze passen overal bij en de noise cancelling-technologie is gewoon de beste.

Bryson: Ik wil een gebruiksvriendelijk en supercomfortabel product – iets wat omgevingsgeluid blokkeert en voor elke gelegenheid kan worden gebruikt.

Trevor: Ik wil helder en krachtig geluid dat je de beats bijna laat voelen. En de pasvorm is ook belangrijk. Ik beweeg snel en intensief tijdens het trainen en heb een hoofdtelefoon of zweetbestendige oordopjes nodig met een goede geluidskwaliteit en pasvorm.

Zach: Noise cancelling heeft de hoogste prioriteit. Mijn motto is: ‘Werk in stilte en laat het succes je muziek zijn.’ Als ik Bose-producten gebruik, gaat het alleen om mij en mijn muziek – zonder afleiding. Nog een belangrijke factor is de pasvorm. Bose QuietComfort ® Earbuds hebben verschillende maten oortips. Zo kan ik het product aanpassen aan mijn vereisten en dat is geweldig.

Justin: Noise cancelling is ook een belangrijke factor. Ik wil een slank ontwerp zonder kabels en met een vol en krachtig geluid.

GERELATEERDE VERHALEN

Niet te stoppen, met Janay Harding
3 manieren waarop muziek motiveert
nl