WE HEBBEN NIEUWE PRODUCTEN! NEEM SNEL EEN KIJKJE.

Ontdek drie wetenschappelijk onderbouwde manieren waarop muziek je leven beter maakt

Muziek kan je helpen om alles uit je dag te halen. Hier lees je hoe je de kracht van muziek kunt gebruiken voor een positieve impact.

Ontdek drie wetenschappelijk onderbouwde manieren waarop muziek je leven beter maakt

Ellie herinnert zich hoe ze als tiener met haar hoofdtelefoon op naar opzwepende muziek luisterde onderweg naar een voetbalwedstrijd. Keer op keer had ze dankzij de krachtige beats de energie om de wedstrijd te beslissen als de beste keeper van het team. Ook nu gebruikt ze muziek om zichzelf op te peppen – maar nu niet alleen meer voor wedstrijden, maar ook voor belangrijke vergaderingen.

Net als Ellie hebben we allemaal ervaren dat muziek kan motiveren en inspireren, voor of tijdens het sporten, op het werk of als we in een stressvolle situatie zitten. Wetenschappers hebben dit fenomeen onderzocht en ontdekt wat we allemaal al wisten: muziek heeft het geweldige vermogen om te beïnvloeden hoe we ons voelen, zowel emotioneel als fysiek. Hieronder vind je drie manieren waarop muziek je leven kan beïnvloeden, plus wetenschappelijk bewezen tips om met je favoriete muziek het beste uit iedere dag te halen.

Vrouw met SoundSport Free wireless headphones

1. Muziek verbetert je stemming

Ellie vergelijkt het volume hoger zetten op haar SoundSport Free wireless headphones met het aantrekken van een harnas voordat je ten strijde trekt. Maar muziek geeft je meer dan alleen swag en kan je een betere focus, een beter humeur en in het algemeen een groter gevoel van geluk geven. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Bij één onderzoek speelden onderzoekers allerlei soorten muziek af en vroegen ze deelnemers om bij verschillende emoji’s aan te geven of ze de gezichtsuitdrukking vrolijk of verdrietig vonden. Bij vrolijke muziek vonden deelnemers zelfs emoji’s met een neutrale gezichtsuitdrukking er vrolijk uitzien. En wat gebeurde er bij meer sombere muziek? Je raadt het al, ze vonden dat het neutrale gezicht een verdrietige uitdrukking had. Uit onderzoek blijkt dat muziek je ook meer zelfvertrouwen kan geven, zodat je dankzij de juiste mindset de grootste kans op slagen hebt – of je nu een persoonlijk hardlooprecord wilt vestigen of een belangrijke speech moet geven. Uit een onderzoek in 2019 kwam naar voren dat muziek het beloningscentrum van de hersenen stimuleert. Je bent dan extra gemotiveerd om informatie op te nemen en dingen gedaan te krijgen. Ideaal als je een grote presentatie moet voorbereiden of een berg papierwerk moet doorspitten voor een gesprek met een klant.

Tip: Belangrijke momenten in het leven vragen om een extra dosis zelfvertrouwen. Gebruik je Bose Noise Cancelling Headphones 700 om zonder afleiding naar motiverende muziek te luisteren zoals deze Spotify®-afspeellijst, die is gemaakt door Instagram-volgers van Bose. 

2. Muziek versnelt het herstel van het lichaam

Een stevige spinningles of pittige hardloopsessie is voor de meesten beter vol te houden met goede muziek. Muziek luisteren na een work-out heeft ook zijn voordelen: onderzoekers hebben ontdekt dat je beter ontspant als je na een work-out naar rustige muziek luistert. Je hartslag- en cortisolniveaus (het stresshormoon) komen dan namelijk weer op een normaal peil. 

Muziek helpt ook tegen die vervelende spierpijn na een stevige work-out. Onderzoekers van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai hebben ontdekt wat er gebeurt als muziek de hersens bereikt. Er wordt dan een reeks chemische reacties in werking gezet die pijnsignalen blokkeren, waardoor je minder ongemak voelt.

Tip: Download deze Spotify®-afspeellijst en geniet op je Bose Frames Alto van akoestische pareltjes die je lichaam helpen herstellen na een work-out. Klassieke muziek heeft ook zijn voordelen. Zo bieden Bach en Mozart volgens wetenschappers de beste remedie tegen pijn.

Man op een steiger die naar een Bose Portable Smart Speaker luistert

3. Muziek helpt je ontspannen

Als je gestrest bent, helpt muziek: je slaapt er beter door en angstgevoelens worden verminderd. Wetenschappers hebben de hersenactiviteit gemeten van mensen die naar muziek luisteren en mediteren en hebben ontdekt dat kalmerende muziek de snelheid van je hersengolven zodanig kan beïnvloeden dat je in een relaxte en meditatieve stemming komt. Maar er hoort wel een kanttekening bij. Als je tot rust wilt komen met muziek, moet die voor jou ook ontspannend zijn. Als je twijfelt welke muziek voor jou rustgevend is, probeer dan verschillende genres, zoals light jazz, klassiek, Keltisch of soundtracks met percussie. Zo ontdek je vanzelf waar jij kalm van wordt.

Tip: Kies muziek die past bij de stemming die je op dat moment wilt. Als je gestrest bent over een belangrijke deadline, kies je muziek met een langzame beat. Moeite om in slaap te vallen? Luister instrumentale muziek, zodat je niet wordt afgeleid door songteksten. Ga altijd en overal op in je favoriete afspeellijst met de Bose Portable Smart Speaker, een alles-in-één speaker met wifi, Bluetooth® en spraakbediening. 

Ellie is zich er eigenlijk niet eens van bewust dat ze muziek gebruikt om haar stemming te beïnvloeden. In de loop van de tijd is het gewoonte geworden om de hoofdtelefoon op te zetten voor een beetje extra zelfvertrouwen of een energieboost. En dat is eigenlijk nog het mooist: je doet iets omdat het goed voelt en haalt daar ook nog eens allerlei voordelen uit. 

De beschikbare producten kunnen per land verschillen.

GERELATEERDE PRODUCTEN

  Je hebt het maximale aantal items (4) om te vergelijken geselecteerd.   Maximum van 4 items bereikt   Je kunt alleen gelijksoortige producten met elkaar vergelijken.   Vergelijk alleen gelijksoortige producten.
(0)
Selecteer 2 tot 4 producten om te vergelijken